Föräldraguider

Hur ska man förhålla sig till innehållsfilter, datorspel och andra fenomen som rör barns och ungas medieanvändning? Här finns information för dig som vill hjälpa ditt barn att navigera i dagens medielandskap. 

Föräldraguider om barns nätanvändning

Vad innebär åldersgränser på spel och sociala medier, vad ska mitt barn få spela och är innehållsfilter en bra idé? Detta diskuteras i föräldraguiderna nedan. Här kan du ta del av hela serien.

 • Grupp av barn med mobiltelefoner i händerna. Foto: Shutterstock.

  Ny Innehållsfilter - är det en bra idé

  Att det finns föräldrar som vill skydda sina barn från bilder och videor som vänder sig till äldre ungdomar och vuxna har...

  Digital kunskapFöräldrarVägledning
 • Barn framför skärm. Foto: Shutterstock, symbol: Springtime-Intellecta.

  Vad ska mitt barn få spela?

  Att spel – i den här texten ett samlingsbegrepp för spel i dator, tv-spel, mobiltelefon eller surfplatta – har en stark attraktionskraft...

  Dator och TV-spelFöräldrarVägledning

Digitala medier på föräldriska

Vad gör barn och unga i sina sociala medier, vilka digitala plattformar används och hur fungerar de? Här hittar du ett antal snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om ungas digitala vardag.

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som vill lära dig mer om livet på nätet. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.