Tips till vårdnadshavare

Här finns information om skärmtid, näthat, sociala medier och datorspel för dig som vill hjälpa ditt barn att navigera i dagens medielandskap. Ta del av föräldraguider, undersökningar, stöd och råd.

Digitala medier på föräldriska

Hur talar man som vuxen om sociala medier med barn och unga? Här hittar du ett antal snabbguider för vuxna som vill lära sig mer om ungas digitala vardag.

Unga vände sig till traditionella medier under pandemin

Barn och unga har högt förtroende för etablerade medier som SVT, SR och TV4 och vände sig till dem för att få nyheter under pandemin. Ungas förtroende för influencers är betydligt lägre, även om många följer dem. Det visar Statens medieråds rapport Ungar & medier 2021.

Föräldraguider om barns nätanvändning

Hur ska man förhålla sig till skärmtid, innehållsfilter, datorspel och andra fenomen som rör barns och ungas medieanvändning? Detta diskuteras i föräldraguiderna nedan. Här kan du ta del av hela serien. 

 • Grupp av barn med mobiltelefoner i händerna. Foto: Shutterstock.

  Ny Innehållsfilter - är det en bra idé

  Att det finns föräldrar som vill skydda sina barn från bilder och videor som vänder sig till äldre ungdomar och vuxna har...

  Digital kunskapFöräldrarVägledning
 • Barn framför skärm. Foto: Shutterstock, symbol: Springtime-Intellecta.

  Vad ska mitt barn få spela?

  Att spel – i den här texten ett samlingsbegrepp för spel i dator, tv-spel, mobiltelefon eller surfplatta – har en stark attraktionskraft...

  Dator och TV-spelFöräldrarVägledning

MIK Sveriges Kunskapsbank

Kunskapsbanken är fylld med tips, fördjupning och material för dig som vill lära dig mer om livet på nätet. Här finns något för alla som vill stärka sin medie- och informationskunnighet.